Älköön teidän sydämenne olko murheellinen vaikeissa olosuhteissa

Huomenta. Luen täältä Luukkaan evankeliumista luvusta 13:11-17 : Siellä oli nainen, jota kahdeksantoista vuotta oli vaivannut sairauden henki. Hänen selkänsä oli pahasti köyryssä, eikä hän kyennyt suoristamaan itseään. Nähdessään hänet Jeesus kutsui hänet luokseen ja sanoi: »Nainen, olet päässyt vaivastasi.» Hän pani kätensä naisen päälle, ja heti tämä oikaisi selkänsä ja ylisti Jumalaa. Kun synagogan esimies näki, että Jeesus paransi sairaan sapattina, hän suutuksissaan sanoi paikalla oleville: »Viikossa on kuusi päivää työtä varten, tulkaa silloin parannettaviksi älkääkä sapattina. Herra vastasi: »Te tekopyhät! Jokainen teistä kyllä päästää sapattina härkänsä tai aasinsa kytkyestä ja vie sen juomaan. Tätä Abrahamin tytärtä on Saatana pitänyt siteissään jo ahdeksantoista vuotta. Eikö häntä olisi saanut päästää vapaaksi sapatinpäivänä?» Jeesuksen vastauksen kuullessaan kaikki hänen vastustajansa olivat häpeissään, mutta kansa iloitsi kaikista ihmeteltävistä teoista, joita hän teki.

Tässä Raamattu kertoo tapahtuman Kapernaumin synagogassa, kun Jeesus oli siellä puhumassa. Kuten tavallista sinne oli tullut ihmisiä, joilla oli erinäisiä tarpeita. Onkin tärkeää ymmärtää, että Jumala haluaa auttaa ihmisiä, joilla on tarpeita. Ei Jumala voi auttaa, jos joku ei tarvitse apua. Jeesuskin sanoi, että hän on tullut parantamaan sairaita eikä terveitä. Hän on tullut armahtamaan syntisiä, eikä synnittömiä. Jeesuskin tarvitsee tarvitsevan ihmisen voidakseen ilmestyä ja koskettaa ja tuoda itsensä julki. Tämä on jumalallinen periaate kaikkien aikojen alusta lähtien, että on olemassa tarve, johon Jumala vastaa. Tämä on meidän hyvä ymmärtää ja tietää. Jos joku kolkuttaa niin hänelle avataan. Jos joku etsii niin hän löytää. Nämä ovat Raamatun totuuksia, jotka meidän Herramme on opettanut, kun hän oli maan päällä ja opetti omia opetuslapsiaan.

Tänä aikanahan meillä on erinäisiä uudenlaisiakin tarpeita. Kun itse olen jonkun verran rukouspalvelua tehnyt jopa internetin kautta ja rukousaiheita katsellut ja ihmisten puolesta rukoillut, niin ihmisten tarpeet ovat hyvin moninaisia. Tärkeimmät tai yleisimmät aiheet liittyvät ihmisten henkilökohtaiseen elämään. Esimerkiksi, jos joku on sairas, on se sellainen tarve, johon ihminen tarvitsee ja usein pyytää Jumalan apua. Toinen hyvin yleinen rukousaihe on taloudelliset vaikeudet. Sitten on myös rukousaiheita, kun ihmiset haluavat rukoilla oman uransa ja oman uran kehityksen puolesta. Jotkut ovat tulleet väärin kohdelluiksi. Jos he ovat joutuneet kokemaan vääryyttä niin se herättää ihmisissä tarpeita ja tarvetta, että Jumala oikaisisi asiat. On olemassa erilaisia ihmissuhdetarpeita. Yksi todella yleinen nuorten rukoustarve on, että löytäisi oikean elämänkumppanin tai että suhde johonkin tiettyyn henkilöön tulisi kohdalleen. Ihmisen koko sisin ja mieli saattaa askarrella ja olla tämän aiheen ympärillä niin kiintyneenä, että se vallitsee koko elämää. Raamattu opettaa, että saamme tulla hänen tykönsä tarpeinemme, sellaisina kuin olemme. On aika farisealaista meidän syntiin langenneiden ihmisten olla ikään kuin emme tarvitsisi Jumalan hyvyyttä ja apua. On perustavaa laatua oleva asia ihmisille, että me tarvitsemme anteeksiantamusta. Monen ihmisen kohdalla on kuitenkin todellisuutta, että he eivät tunnista etsikkoaikaansa. Vasta jokin ”shokki” elämässä saa ihmisen heräämään ja hän alkaa tajuta, että hän tarvitsee Jumalaa elämänsä avuksi ja tueksi. Silloin voi kääntyä Jumalan puoleen, koska Raamattu sanoo, että joka minun tyköni tulee, sitä minä en heitä ulos. Jumala kyllä katsoo omiensa puoleen, silloin kun nämä tarvitsevat.

Tässä Raamatun kertomuksessa oli naisella ollut tarve saada apua sairauteensa Jumalalta jo 18 vuotta. Eikä tähän tarpeeseen osanneet vastata sen aikaiset jumaluusoppineet tai synagogan esimiehet tai rabbiinit. He vastasivat väärin, kun sanoivat, että ei nyt ole aika tulla parannuttamaan itseään eikä nyt ole aika etsiä Jumalalta terveyttä. Silloin Jeesus vastaa, että olisiko tämä nainen pitänyt jättää ilman apua, vaikka te annatte apua härälle ja aasillekin. Jopas nyt on kumma tämä teidän ajatusmaailmanne ja käsityksenne. Fariseusten käsitys siitä, mitä he tarvitsivat ja mikä on tärkeää, oli mennyt väärin päin. Tässä Jeesus herättää oikeanlaisen ymmärryksen koko väkijoukolle mitä tässä tilanteessa tuli tehdä ja miten tähän asiaan piti suhtautua. Vaikka oli sapatti tai vaikka oli mikä tilanne tahansa, tämän naisen oli nyt aika tulla ja saada parantava kosketus Kristukselta.

Miten tällainen parantava kosketus toimii? Raamatusta löytyy lupauksia, että Jumala vastaa sairaittenkin ihmisten rukouksiin. Ensinnäkin on ihan selvää, että ei tarvitse olla terve, kun pyytää apua. On selvää, että sairaat saavat tulla. Se on selvä fakta, että sairaat saavat tulla Jeesuksen tykö. Ja myös syntiset ja langenneet ihmiset saavat tulla. Epäonnistuneet ihmiset saavat tulla Kristuksen tykö. Se on raamatullinen periaate. Paholainen antaa väärän vastuksen, että ei voi nyt tulla. Jos joku kysyy, voinko minä vielä tällaisena tulla voi paholainen sanoa, että hoida ensin nämä ja nämä jutut. Tulee kuitenkin tulla viivyttelemättä Kristuksen tykö ja sitten vasta voi hoitaa kulloinkin kyseessä olevat asiat.

Pitää muistaa tämä on Raamatun periaate, että ei saa anteeksi ellei anna anteeksi. Ei voi saada Jumalalta anteeksi, ellei anna lähimmäiselleen anteeksi. Joskus ihmiset luulevat, että voi saada Jumalalta anteeksi ja jättää omat anteeksipyyntönsä ja anteeksiantamisensa sille tolalle kuin ne ovat. Ei se niin mene. Se menee niin, että ihmisen pitää antaa anteeksi. Siispä jos tuo uhria alttarille ja muistaa, että veljellä on jotain sinua vastaan ja jos muistaa, että on tehnyt jotain tai tunaroinut jotain, ei riitä, että pyytää Jumalalta, että Jumala hoitaisi minun asiani ja sillä siisti. Raamatussa sanotaan, että jätä lahjasi alttarin eteen ja käy hoitamassa
asiasi ja sitten voit tulla uhraamaan lahjasi.

Tämä tarkoittaa sitä, että kun me lähestymme Jumalaa, niin meidän pitää antaa sydämessämme anteeksi lähimmäisellemme. Ajattelepa nyt sellaisia elämäsi vaiheita, kun sinua on kohdeltu väärin tai sinua kohtaan on rikottu. Ehkä niitä asioita on nuoruudessa, kotona, perheen ja sukulaisten piirissä ja voi olla, että joku ihminen on sanonut tai tehnyt sinulle sellaisen asian, jota sinä et ole voinut sydämessäsi antaa anteeksi. Ei tämä suinkaan tarkoita, että hän olisi tehnyt oikein, kun hän sinua mollasi. Vaikka hän teki väärin, niin hänellekin pitää antaa anteeksi. Sen jälkeen sinä voit pyrkiä selvittämään sitä ihmissuhdeasiaa. Niinhän ne sanovat viisaammat, että puhumalla parhaiten monet asiat voidaan selvittää. Yleensä tämä asia ei toimi niin päin, että tämä toinen tulee sinulle puhumaan vaikka hän olisikin sinulle anteeksipyynnön velkaa. Tämä ei poista sinulta anteeksiantamisen velvollisuutta. Vaikka sen kaverin pitäisi tulla ja sopia sinun kanssasi, se ei sulje pois sitä, että sinun ei tulisi sydämessäsi antaa hänelle anteeksi. Kun sinä teet sydämessäsi näin etuajassa tällaisen anteeksiantamisen ratkaisun, se saattaa johtaa monen ihmissuhteen korjaantumiseen.

Minulla on lähetystyöyhteyksiä mm. Kongoon. Olen pyrkinyt Kongossa pastorien ja seurakuntatyöntekijöiden seminaareissa selvittämään, että ihmissuhdeasioissa ja vahvempi osapuoli on se, joka tekee aloitteen suhteen korjaamiseksi. Raamatussa sanotaan, että autuaita ovat rauhan tekijät. Se riidan osapuoli, joka tekee aloitteen rauhan hyväksi, on vahvempi. Ei se osoita heikkoutta, jos näkee tarpeelliseksi nöyrtyä. Pitää myös nöyrtyä itse eikä yrittää vain nöyryyttää toista. Jos nöyrtyy itse, voi auttaa myös toista nöyrtymään.

Kongossa oli sisällissota ja ihmiset olivat peloissaan. Siellä oli aseellinen konflikti meneillään. Tämän vuoksi siellä oli peruutettu monia suuria konferensseja. Näissä olosuhteissa menin auttamaan pastoreita silloisen varapresidentin, kapinallisjohtajan tapaamisessa. He olivat tehneet pahan virheen, kun olivat aikaisemmassa tapaamisessa ilmaisseet haluavansa tukea varapresidenttiä mutta olivat samalla pyytäneet rahallista lahjoitusta. He saivat lähteä tyhjin käsin pois saman tien. Pastorit kääntyivät minun puoleeni toivoen, että ulkomaalaisena tulisin heille avuksi, koska heillä ei enää itsellään ollut pääsyä varapresidentin puheille. Tämä varapresidentti olikin melkoisen mahtava mies, hän oli kapinallisjohtaja ja hänellä oli myös oma armeija.

Hänen toimistonsa oven ympärystä oli täynnä luodin reikiä, koska sitä oli pari viikkoa aiemmin tulitettu helikopterista. Toimiston edustalla olevalla kentällä oli armeijan leiri täynnä tykkejä ja erilaisia sota-aseita.

Sain tutustua myös armeijan pastoriin. Menin sitten varapresidentin puheille. Olin saanut kuulla, että hänen vaimonsa oli uskovainen. Juttelimme ja hän ymmärsi, että se joka tekee rauhanaloitteen on voimakkaampi osapuoli. Tunsin halua profeetallisessa hengessä rohkaista häntä, että jos sinä teet rauhan aloitteen, sinua ei surmata. Sanoin sen suoraan hänelle. Ennen kuin poistuin rukoilimme yhdessä. Hän toivotti minut jatkossa aina tervetulleeksi, jos tulisin Kongon Demokraattiseen Tasavaltaan. En ehtinyt hankkiutua tapaamaan presidentti Kabilaa, koska lentoni Eurooppaan lähti seuraavana päivänä. Tultuani Suomeen yllätyin tekstiviesteistä, joita sain pastoreilta. Viesteissä kerrottiin, että seuraavana aamuna varapresidentti teki aloitteen ja marssi presidentin puheille ja he sopivat, että kumpi tahansa häviää vaalit, ei tule jatkamaan sisällissotaa. He sopivat keskenään lopettavansa vihanpidon. Olin tietysti iloinen, että omalta osaltani sain olla mukana tässä prosessissa, jota koko maailma seurasi. Tietenkin tämän prosessin päätekijät olivat voimakkaat järjestöt kuten esim. YK.

Pienistä rauhanaloitteista meidän ihmisten välillä, voi seurata suuria asioita. Sen tähden on äärimmäisen tärkeää, että sinä ystäväni saat osaksesi Jumalalta armahduksen. Kun sinä annat anteeksi, sinulle annetaan anteeksi. Tämä on avainasia myös meidän parantumisellemme, kun me rukoilemme terveyttä. Ensinnä on meidän tarpeemme ja sen mukainen Jumalan lupaukseen perustuva pyyntömme ja sitten Jumalan armon kohtaaminen ja Hän antaa sairaankin nousta. Ja viimeistään kun Kristus tulee, niin viimeinenkin sairaus poistetaan. Me emme jää tähän lankeemuksen seurauksena tulleeseen alennustilaan. Ensin on lupaus ja vasta sitten, kun Jumalan armo koskettaa, voi Jumalan Pyhä Henki tehdä meille näitäkin fyysisiä ihmeitä, joita me uskovaiset vielä tänäkin aikana näemme. Vieläkin tapahtuu ihan oikeasti näitä raamatullisia ihmeitä, samoja, jollainen tapahtui tällekin kyseessä olevalle naiselle.

Jeesus antoi Luukkaan evankeliumin naiselle oikean vastauksen sanoen: ”sinä olet päässyt heikkoudestasi ja Hän pani kätensä hänen päällensä ja heti hän oikaisi itsensä ja ylisti Jumalaa”. Tämä on oikea vastaus, että Jumala on hyvä, Jumala auttaa, Jumala armahtaa ja Jumalan armo on enemmän kuin me voimme käsittääkään. Mehän sanomme, että tulee ajatella myönteisesti asioista ja kukapa tahtoisi tällaista ajatustapaa vastustaakaan. Hyvä, että ymmärrämme ajatella asioista myönteisesti. Mutta Usko, onko se myönteistä ajattelua? Kyllä vain, koska se perustuu toivoon ja toivo aina toivoo hyvää. Kuka toivoisi lapsilleen pahaa, ei, me vanhemmat toivomme lapsillemme vain hyvää ja lapset te toivotte vanhemmillenne hyvää. Jos olemme Jumalan lapsia meidän toivomme on positiivista myönteistä ajattelua. Mutta usko menee myönteisenkin ajattelun yläpuolelle, se uskoo jotakin mikä on luonnollisesti mahdotonta. Usko ylittää luonnollisen mahdollisuuden rajan ja luotaa Jumalan maailmaan, jossa ajatukset menevät meidän ymmärryksemme yläpuolelle. Niinpä Paavalikin opettaa, ettei hän tullut julistamaan evankeliumia puheen viisaudella vaan hän halusi osoittaa Jumalan voimaa. Jumalan Voima ja Jumalan Rakkaus ylittävät meidän ymmärryksemme ja meidän luonnolliset rajamme ja mahdollisuutemme. Tämä meidän tulee tänäkin aikana ymmärtää ja siinä levätä, eikä meidän tarvitse olla peloissaan. Jumala ei ole antanut meille pelon ja rakkaudettomuuden henkeä näinä pahoina aikoina, vaan Jumala on antanut meille turvallisuuden hengen ja turvan iankaikkisuutta varten. Emme me elä täällä vain tätä päivää ja huomista varten, me elämme iankaikkisuutta varten.

On hyvä ymmärtää, että meidän uskomme luotaa ylemmäksi ja kauemmaksi kuin nämä koettelemukset ja vaikeudet, jotka maailmaa ovat tänä aikana kohdanneet ja kohtaavat. Meidän tulee katsoa häneen , joka sanoo: ”Rauhan minä annan teille, minun rauhani, se minä annan teille. En minä anna niin kuin maailma antaa, älköön teidän sydämenne olko murheellinen.” Tämä maailma antaa virheellisiä neuvoja, pelon neuvoja, mutta Jumala, meidän Herramme Jeesus sanoo: Älköön teidän sydämenne olko murheellinen. Tämä on Jumalan neuvo, Hän neuvoo:” Älköön teidän sydämenne olko murheellinen älköönkä peljätkö”. Eli nyt ei tarvitse pelätä. Se on selvä asia, että me olemme varovaisia, kun on tällaiset epidemiat menossa. Mutta eihän me olla pelossa, jos me ollaan varovaisia ei se sitä tarkoita. On tietysti hyvä, jos pelonkin takia ollaan varovaisia mutta ei varovaisuus mitenkään indikoi, että me eläisimme pelossa. Älä siis pelkää, vaan ole varovainen niin kuin sinua neuvotaan.

Tulee siis toimia järkevästi ja viisaasti, onhan Jumala antanut meille ymmärryksen, että voimme toimia oikealla tavalla. Kun sitten tulee näitä epidemiaongelmia, niin jotkut meistä pääsevät näiden ongelmien aikana Herran tykö, tällaista tapahtuu meidän maailmassamme. Mutta kyllä tämän keskellä Jumalan suunnittelemat aikataulut toteutuvat. Ei voi muuttaa Jumalan itse kullekin asialle ja meille säätämää aikataulua. Ei me pelolla suhtauduta sairauksiinkaan vaan rukoilemme, ettemme tulisi sairaiksi. On hyvä neuvo rukoilla, että meitä ei koskettaisi nämä ongelmat mutta jos ne koskettavat niin me rukoilemme sittenkin. Eikö niin? Jos sitten sairastuisimme, niin ei tule ajatella, että no niin, nyt minä tulinkin kipeäksi, vaikka olin rukoillut. No entä sitten, jos näin käy, niin sinä vain jatkat rukousta, eikö niin. Ethän voi lopettaa rukousta sen vuoksi, että tämä fyysinen maailma, tämä syntiin langennut maailma, epäonnistuu. Sinun uskosi ja pelastuksesi kestää ihan varmasti kaikissa näissä koettelemuksissa.

Meillä on sitten tämä sama luottamus kuin Luukkaan evankeliumin naisella, kun Jeesus sanoo, että tule vain minun tyköni, ja Jeesus sanoo, että sinä olet päässyt vaivastasi. Silloin joutuu häpeään kaikki vääränlainen
viisastelu tämän asian ympärillä. Nythän on maailmassa sellainen tilanne, että voi helposti ihmisiä manipuloida kaikenlaisella muka Jumalan ilmoituksella vaikka Jumala ei olisi puhunutkaan mitään. Jos Jumala on puhunut niin se on sitten niin ja Jumala myös sen vahvistaa. Mutta jos ei ole Jumala puhunut, niin on parempi, ettei kukaan lietso minkäänlaista pelon ilmapiiriä, koska emme me ole pelossa vaikka olemmekin varovaisia.

Pistetään tämä nyt mieleemme, että Jumalan oikea lupaus ja käsky ja kehotus on:” Älköön teidän sydämenne olko murheellinen”. Sanopa nyt sydämellesi: ”Äläpäs ole murheellinen” ja lisäksi sano, ettei siihen tarvitse enää mitään lisätä, koska tämä on Jumalan Sana ja Jumalan neuvo. Herra auttaa sinut kaikkien asioittesi yli voittoon. Älä anna masentavan ajatusmaailmasi tehdä aloitteita sinun sielullesi. Älä salli sen kuiskia, että asiat olisi muka huonosti, vaan ole aloitteellinen sieluasi kohtaan ja sano: ”Miksi murehdit minun sieluni, turvaa Jumalaan”. Jumala auttaa kaikissa kivuissa ja vaivoissakin. Ymmärrämme kyllä, että kun on kova kipuja vaiva, ei ole helppoa. Mutta siinäkin tilanteessa voimme ajatella enemmän kuin myönteisesti, eli uskoen. Kun sinä uskot Herraan Jeesukseen, sinulle tulee armo, joka auttaa ja Jumala antaa nousta ulos kaikesta murheesta jopa sairasvuoteelta. Turvaa Jeesukseen, joka vuodatti verensä Golgatan ristillä. Hänen sydämensä veren vuodatuksesta tulee minun sydämelleni armo ja anteeksiantamus, voima ja rauha. Herra Jeesus voitti kaikki nämä pimeyden vallat ja demonivoimat, mitkä myllertävät tämän päivän maailmassa. Painetaan päät rukoukseen:

Kiitos Jeesus, että tulet minua lähelle! Kiitos Herra, että kosketat minun sydäntäni. Kiitos että autat minua tässä myllerryksessä. Auta minua kaikissa ihmissuhteissani, anna kaikki minun syntini anteeksi, Herra, me turvaamme sinuun, joka annat kaikki minun syntini anteeksi ja joka parannat kaikki minun sairauteni. Sinun puoleesi me käännymme. Kiitos Herra! Vuodata Pyhä Henkesi meidän sisimpäämme sellaisella tavalla, että se varjelee kaikilta ajatuksilta, jotka eivät meidän elämäämme kuulu, kaikki väärät neuvot ja ajatukset työnnämme ne Jeesuksen nimessä sivuun. Jeesus sinä autat ja lohdutat, nostat ja kannat. Jeesuksen nimessä. Jos sinulla on sairaus pistä nyt kätesi sairaan paikan päälle ja sanotaan nyt yhdessä: Jeesuksen nimessä kaikki heikkous ja kaikki sairaus, lähde pois nyt!

Aamen, Aamen!

Esa Ovaskainen