Miten tullaan uskoon?

Tulin uskoon ensimmäisen kerran vuonna 1976. Olin liftimatkalla syntymäpaikkakunnaltani Leppävirralta Helsinkiin.

Eräs viisihenkinen perhe otti minut farmariautonsa tavaratilaan. Matkan aikana he kyselivät henkilökohtaisesta elämäntilanteestani, ja siitä, olenko uskossa. Sitten he kertoivat minulle Jeesuksesta. Jossakin vaiheessa matkaa he kysyivät, voisinko lähteä heidän mukanaan erään vanhan pariskunnan kotiin.

Sinne päästyäni he ja tämä vanha pariskunta kertoivat minulle Jeesuksen armosta, syntien anteeksiantamuksesta ja Golgatan sovitustyöstä. Jossakin vaiheessa iltaa tunsin, että haluan tulla uskoon.

Polvistuin heidän olohuoneensa sohvan eteen ja tunnustin, että tarvitsen Jeesusta elämäni Herraksi. ja että tahdon tästä päivästä eteenpäin olla Hänen lapsensa ja seurata Häntä.

Matka jatkui ja autoileva perhe vei minut Pieksämäelle ja laittoi minut Helsinkiin menevään junaan. Olin menossa silloin töihin noin kuukauden ajaksi joulukiireapulaiseksi Stockmannille. Kun ensimmäiset uskossa olopäiväni olivat kuluneet, olin syystä tai toisesta luopunut Jeesuksesta.

Eräs kokemus liittyi siihen, kun olin lähdössä takaisin kotiin Leppävirralle. Istuin Helsingin rautatieaseman tunnelissa Speedy-baarissa kahvia juoden ja tupakoiden. Istuessani pöytäni ääressä kuulin omin korvin, että minua kutsuttiin nimeltä. Katselin ympärilleni, oliko ketään tuttuja lähellä, muttei ollut. Myös pöytä, missä istuin, oli selkeästi erossa muista pöydistä. Pienen hetken kuluttua kuulin, kun minua kutsuttiin toisen ja kolmannenkin kerran nimeltä. Silloin en tajunnut, kuka minua kutsui. Vasta myöhemmin ymmärsin Jeesuksen kutsuneen minua uudestaan yhteyteensä.

Seitsemän vuotta elin erossa Jeesuksesta. Kuvittelin, että kyse on omasta tahdostani ja että voisin milloin vain tulla uudelleen uskoon. Niin ei kuitenkaan ollut. Elin maailmallista elämää, kävin ravintoloissa ja leikin isoa johtajaa, koska minulla oli siihen aikaan pieni rottinkityöhuone tai verstas.

Vuonna 1983 olin matkalla Tampereelta Orivedelle, ja liftasin erään miehen kyytiin. Matkan aikana hän otti puheeksi uskonasiat. Hänen puhuessaan ymmärsin, että nyt on minun aikani uudistaa liittoni Jeesuksen kanssa. Olin näinä seitsemänä vuotena yrittänyt tulla uudestaan uskoon tai jatkaa uskossa elämistä, mutta se ei ollut onnistunut. En tavoittanut Pyhän Hengen kosketusta, minkä olin kokenut vuonna 1976.

Kun olin tämän miehen autossa, sain sanottua, että tahdon pelastua. Hän ajoi autonsa linja-autopysäkille, rukoili puolestani ja julisti minulle synnit anteeksi. Sanoin, että tahdon Jeesus uudelleen lähteä kulkemaan sinun lapsenasi ja seurata Häntä elämän tiellä. Ja tästä eteenpäin vuodesta 1983 lähtien olen ollut Jeesuksen kanssa, välillä langeten. Raamatussa sanotaan, Sananl. 24:16: Sillä seitsemästi vanhurskas lankeaa ja nousee jälleen, mutta jumalattomat suistuvat onnettomuuteen.

Tämän saman Jeesuksen armosta, rakkaudesta ja halusta pelastaa sinut tahdon puhua tässä puheessani. Tahdon kertoa, mitä Jeesuksen armo ja hänen suunnitelmansa sinun varallesi on. Taivaallisen Isän tahto on, että Jeesuksen sovitustyön tähden sinulla olisi elämä. Joh. 3:16 Sillä niin on Jumala maailmaa rakastanut, että hän antoi ainokaisen poikansa, ettei yksikään, joka häneen uskoo, hukkuisi, vaan hänellä olisi iankaikkinen elämä.

Jumala valitsi pelastuksen, ei ihminen. Jokainen meistä voi tulla Jeesuksen luo sellaisena, kuin on. Jeesus kuulee yksittäistenkin ihmisten rukouksia hädän hetkinä ja muulloin. Ihminen voi tulla siten uskoon yksinkin.
Psalmia 50:15 on sanottu taivaan puhelinnumeroksi. Eli numero on 5015. Ja avuksesi huuda minua hädän päivänä, niin minä tahdon auttaa sinua, ja sinun pitää kunnioittaman minua.

Joh. 15:16 Te ette valinneet minua, vaan minä valitsin teidät ja asetin teidät, että te menisitte ja kantaisitte hedelmää, ja että teidän hedelmänne pysyisi; että mitä ikinä te anotte Isältä minun nimessäni, Hän sen teille antaisi.
Jeesus ei kutsu meitä ainoastaan elämään laadullista, viihteellistä tai omaa elämäämme tuijottavaa hengellistä elämää.

Matt 28:19-20: Menkää siis ja tehkää kaikki kansat minun opetuslapsikseni, kastamalla heitä Isän ja Pojan ja Pyhän Hengen nimeen ja opettamalla heitä pitämään kaikki, mitä minä olen käskenyt heidän pitää. Ja katso, minä olen teidän kanssanne joka päivä maailman loppuun asti.

Evankelista Anne Miettinen kertoi omasta uskoontulostaan erään puheensa yhteydessä. Hän oli töissä muistaakseni mainosalalla, jossa ihmisten ulkonainen näyttävyys oli tärkeää. Annekin käytti siellä kauniita vaatteita, koruja ja korkeakorkoisia kenkiä. Kun hän meni työpaikalleen uskoontulonsa jälkeen, hän ajatteli pukeutua uuden elämäntapansa vaatimalla tavalla. Mutta hänen käsityksensä uskovaisuudesta oli sellainen, että se on synkkää, virsien laulua tukka nutturalla, mustat vaatteet päällä, eikä minkäänlaista iloa ole. Hän päätti, että kun hän nyt on tullut uskoon, niin kai hänenkin on toimittava siten. Hän meni töihin täysin mustat vaatteet päällään, ei mitään meikkiä, tukka tiukasti nutturalla. Hän kokosi työtoverinsa ympärilleen ja kertoi heille tulleensa uskoon. Työkaverit olivat vähällä lähettää Anne suoraan psykiatriselle klinikalle. Ei ehkä pelkästään uskoontulon vuoksi, vaan kauhean synkän ja mustanpuhuvan olemuksen takia.

Uskoon tuleminen ei ole synkkää. Annen käsitys uskoontulosta ja uskonelämästä oli ennakolta kovin synkkä. Mutta kun ihminen saa syntinsä anteeksi, ja saa luopua tunnontuskistaan ja taakoistaan, hänet useimmiten valtaa suuri ilo. Itsekin koin uskoontulon niin suurena ilona, että tuntui, kuin olisin ollut irti maasta viikon pari.. Ihmisen elämän tärkein ratkaisu on se, että saako hän rauhan Jumalan kanssa. Ilman Jeesusta ei ihmisellä ole syntien sovitusta, sillä vain Jeesus voi antaa synnit anteeksi. Vaikka olisi elänyt kuinka kiltisti ja hyvin, muttei ole uskossa, ei saavuta pelastusta. Pelastus ei tule mistään hyvästä elämästä ja teoista, vaan siitä, että uskoo Jeesukseen ja Hänen tarjoamaansa sovitukseen.

Elämässä on monia asioita ja asiapapereita, jotka vaativat henkilön allekirjoitusta. Niin kauan kuin asiat ovat vain paperilla olevaa tekstiä, sopimus ei ole voimassa. Mutta kun sopimus allekirjoitetaan, sopimuskin astuu voimaan. Näin on laita myös pelastuksen kanssa. Jeesus tarjoaa sovitusta ja pelastusta kaikille ihmisille. Hän tarjoaa armoaan ja rakkauttaan kaikille. Sinun osasi on hyväksyä tai hylätä tämä kutsu. Sinä ikään kuin alle kirjoitat pelastussopimukseen oman nimesi, kun tunnustat sanoin tai ajatuksin, että kyllä Jeesus, otan tämän kutsun vastaan. Tästä eteenpäin haluan elää Sinun kanssasi Jeesus.

Monet käyttävät uskoontulotilanteessa apuna ns. pelastusrukousta. Sitä voi käyttää myös yksin ollessa. Tässä se on.

”Herra Jeesus, anna minun syntini anteeksi. Minä tahdon tästä eteenpäin olla sinun lapsesi ja lähteä seuraamaan sinua minun Herranani. Kiitos Jeesus, että sinä olet ottanut minut juuri nyt vastaan.”

Jos luonasi on joku uskova, hän voi julistaa sinulle synnit anteeksiannetuiksi. Hakeudu uskovien seuraan ja johonkin seurakuntaan, jonka tiedät olevan elävä, hyvä seurakunta. Onneksi olkoon, jos haluat tehdä tämän elämäsi suurimman ratkaisun.

Antero Keinänen